Wool2fit er smukt og komfortabelt uldtøj og uldsko i høj kvalitet, som passer dig og som passer på vores Verden.

Stiftet af et par erfarne herrer som bilder sig ind at de stadig kan bidrage med noget fornuftigt, i resten af deres arbejdsliv.

Vi vil gerne starte med at takke dig, for at læse her. For Guderne skal vide, at der findes rigeligt tøj at købe.

Vi kan heller ikke selv kaldes storforbrugere af mode. Vi køber ikke særligt meget tøj, men når vi køber, søger vi efter noget som er behageligt, noget som er pænt men afslappet og frem for alt noget som er af god, holdbar og bæredygtig kvalitet.
Så undgår vi at skulle købe alt for hurtigt igen.
Endeligt er vi et par gamle, men moderne, hvide mænd, som faktisk er optaget af vores ansvar for miljøet. Derfor forsøger vi også at undgå tøj som belaster CO2-regnskabet, ved at forbruge fossilt olie, som f.eks. polyester. Derfor navnet Wool2fit, ud fra filosofien om, at vi vil begrænse os til 100% naturlige materialer som uld og naturgummi.

 

Komfort

Behageligt betyder, for os, en go’ pasform som fremhæver det bedste og skjuler det værste. Vi er jo ikke helt nye længere, men selv om “omkredsen er sunket” vil vi jo gerne tage os godt ud. Derfor har vi også oplevet den der følelse af, at vi ikke længere “passer” til vore normale brands. Brands som designer stangtøj til kroppe indenfor helt bestemte mål, som dem der er på billederne.

Sådan ser vi bare ikke ud alle sammen, og det er en af forklaringerne på, at de ind imellem må smide resterne på lossepladsen, når sæsonen skifter.

 

Vi hader stramme sko og snærende livremme

Det er altså vigtigt at tøjet føles behageligt at bære på kroppen.

Vi har spekuleret over hvordan vi kan løse problemet, og derfor har vi har faktisk udviklet et nyt størrelsessystem.

Vi har helt enkelt tilføjet 3 længder til de størrelser du kender Small, Medium, Large og Xtra Large. Hos os kan du altså få en Small i Lang, medium længde og kort. Så hvis du f.eks. normalt passer en small i omkreds, men er for høj og derfor må gå op i en Medium, så kan du nu få uldtøj i en størrelse Small som passer dig.

Vi har ligeledes udviklet 3 læster i 3 forskellige bredder, baseret på omfattende stattestikker over størrelserne på vore fødder Verden over. Vi giver dig således muligheden for at vælge en ekstremt komfortabel sko af uld, som regulerer temperaturen omkring dine fødder, i netop den bredde som også giver plads til dine fødder.

Gav det mening?

Ja, vi ved godt at det kan lyde lidt mærkeligt, og at det hurtigt bliver forvirrende, når man skal forklare det.

Derfor har vi også udfærdiget en størrelsesguide så du kan finde den størrelse og læstebredde som passer dig.

 

Vi hader materialer som kroppen ikke kan ånde i.

Vi ved at uld kan absorbere fugt, og afgive den igen. At uld ikke lugter grimt selv om vi alligevel skulle få det lidt for varmt og at den kan holde kroppen varm i kulden og holde heden stangen når det er varmt.

Vi ved også at vi ikke behøver at vaske uldtøj så tit, men som oftest, kan nøjes med at lufte det.

Så sparer vi også lidt på vaskevandet og elregningen.

Derfor har vi sat os for at skabe en kollektion af uldsko med plads til en naturlig gang, og som ikke deformerer vore fødder, samt lækkert og behageligt tøj i ren naturlig uld.

 

Vi er kun lige begyndt

Vi er stolte af at vore hustruer og voksne døtre også er vilde med vore produkter, og at vi ikke altid kan have dem for os selv.

Det giver os troen på, at vi kan bruge de sidste år af vores arbejdsliv på at fremstille mindre men bedre garderober til dig og måske din partner også.

Betragt derfor de produkter du finder i vores shop som begyndelsen.
Vi er allerede i gang med at designe nye produkter og nye produktionsteknikker.

Vi ønsker naturligvis at kunne klæ’ os i mere end undertøj, og vi vil også tilbyde dig fodtøj, som er endnu mere velegnet til at gå ude i; hele året rundt.

Vi vil løbende opdatere dig om disse udviklingsprojekter, og vi vil meget gerne høre dine kommentarer og eventuelle ønsker til fremtidige produkter. Har du lyst til at hjælpe os videre eller bare følge med, så tilmeld dig vores Facebook-gruppe her, eller vores nyhedsbrev her!

Vi vil rigtigt gerne gøre det så godt, at vore kunder kommer igen.

Derfor vil vi også gerne oplyse dig om, hvorfor det tøj, du køber af os, er så behageligt. Således kan du herunder læse en masse om uld og uldens egenskaber.

 

Om uld og hvorfor vi bruger uld.

Vi anvender uld, som er hår-fibre først og fremmest fra får.

Men, uld kan også komme fra andre dyr, herunder kashmir og mohair fra geder, qiviut fra moskusokser, angora fra kaniner og andre typer uld fra kamel. Den berømte Merinould kommer fra får af racen merino, som er specielt fremavlet til at give meget og fin uld.

Uld er således et naturligt materiale, som kan høstes naturligt ,og som kan leveres tilbage til det naturlige kredsløb.

 

“Selvrensende” biologi

Uld består af protein sammen med en lille procentdel af lipider. Det adskiller sig i denne henseende rent kemisk fra det mere dominerende tekstil, bomuld, som hovedsageligt er cellulose.

Et uldfiber består af protein (keratin) og fiberet er dækket af små overlappede skæl. Alt sammen dækket på ydersiden af ​​epidermis (epicuticula), et lag lanolin (fedt) fra hårsækken. Det gør fibrenes overflade vandafvisende og afvisende over for lugt og snavs, selvom de er gennemtrængelige for vanddamp.

Det er derfor at din uldtrøje og dine uldsko, kan bæres direkte på huden, uden at komme til at lugte grimt. Lanolinen udvikler endda en svag sæbelignende substans, når den kommer i forbindelse med vand.

 

Hvorfor krymper uld?

Skællet spiller en særlig rolle ved vask af uldne tekstiler, da de får ulden til at trække sig sammen i våd tilstand. Skællene spredes, og fibrene griber ind i hinanden. Hvis stoffet gnides på samme tid, filtes fibrene sammen og får ulden til at krympe og blive tykkere og stivere. Denne evne kan bruges til at forme uld i 3 dimensioner som f.eks. en uldsko.

Det er også derfor at uld bør vaskes i hånden eller på uldprogram i maskinen.

Uld kan krølle, når det er fugtigt, men glattes nemt ud, hvis tøjet hænges til tørre eller presses og fikseres i en bestemt form med fugtig varme (presfolder og læg)

Udover gode isolerende egenskaber og god spindeevne på grund af krusning, fleksibilitet, elasticitet, har uld mange andre fordele.
Fx kan uld absorbere op til ca. 35 % fugt uden at virke våd og vil stadig føles varm, fordi den indeholder en stor mængde isolerende luft.
Uld har endda en termostatisk egenskab. Når uld absorberer fugt, for eksempel fra fugtig luft, dannes der varme, og når ulden igen afgiver fugten i tør luft, forbruges varme (ulden virker kølende).

 

Holdbarhed

Uld vejer meget lidt, sammenlignet med f.eks. læder, og det er en af ​​de mest holdbare fibre, der er kendt. Det kan modstå rivning, og det kan bøjes mere end 20.000 gange uden at gå i stykker. (Bomuld knækker efter 3.200 bøjninger, silke efter 1.800 bøjninger og rayonfibre knækker efter kun 75 bøjninger.)

Det er også den mest modstandsdygtige fiber, fordi den har en naturlig krympning, der hjælper den med at holde formen. Uldfibre kan strækkes og stadig hoppe tilbage til deres oprindelige form.

Derfor er uld så velegnet til beklædning, og derfor er filtede uldsko så lette og holdbare.

 

Vask med forsigtighed!

Uld er følsomt over for basiske opløsninger. Hvis ulden indeholder lanolin, (som vore uldsko), er det ofte bedst blot at lufte ulden i fugtigt vejr. I det hele taget, er det vigtigt, at ulden får mulighed for at tørre helt mellem brug. Bruger du dine uldsko dagligt, vil vi derfor anbefale, at du køber flere par, og skifter mellem dem hver dag.
Det meste uld kan dog vaskes forsigtigt ved lave temperaturer i special sæbe eller renses kemisk.

På den måde kan du bevare og nyde uldens blødhed og naturlige egenskaber.

 

Klør og stikker uld?

Moderne teknologi kan rense og spinde uld i meget fine og bløde kvaliteter som absolut ikke klør eller stikker. Uld som ikke er karboniseret og som er behandlet korrekt er den bedste beklædning naturen har skænket os.

Mishandlet uld klør ofte, lugter og er svært at vedligeholde.

Ulds tendens til at krympe har ført til udviklingen af ​​diverse kemiske behandlinger. De bruger som regel klorerede kemikalier til at fjerne fiberen fra dens skællende ydre overflade. Den erstattes så dette med en syntetisk belægning, der gør ulden mere modstandsdygtig over for temperaturændringer. Det gør den også mindre tilbøjelig til at filte eller krympe. Kort sagt gøres fibrene vaskbare i maskine.
Ulempen er at ulden mister andre af sine egenskaber og at processen forurener.

 

Karbonisering er en anden kemisk proces, der bruges til at fjerne vegetabilsk materiale (VM) fra uld. VM, som kan være frø, grater, græs osv., består overvejende af cellulose, hemicellulose og lignin, mens ulden hovedsageligt er protein. Karboniseringsprocessen gør brug af forskellen i stabiliteten af ​​proteiner og cellulose til virkningerne af mineralsyrer.
Den mest almindeligt anvendte syre til dette formål er svovlsyre. I sin enkleste form følger karbonisering en traditionel uldskureproces og består af syrning, tørring, bagning, mekanisk knusning og pudsning, neutralisering og sluttørring. Denne grundlæggende proces med karbonisering af løs uld har været anvendt i mange år, og det siger sig selv, at det kan skade de fine uldfibre og knække dem. Knækkede karboniserede uldfibre kan virke stikkende og kradsende.

Derfor undgår vi karboniseret uld.

    

Carsten Hærup Christensen.                Thomas Glerup Kristensen